Annons
Nyheter

Pizza från Neapel - ett kulturarv

Den napolitanska pizzatraditionen har hamnat på Unescos världsarvslista för immateriella kulturarv. "Pizzaiuolo", som pizzatraditionen i Neapel kallas, är en av 39 kulturella företeelser som Unesco lagt till listan.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Den napolitanska pizzatraditionen har hamnat på Unescos världsarvslista för immateriella kulturarv.

"Pizzaiuolo", som pizzatraditionen i Neapel kallas, är en av 39 kulturella företeelser som Unesco lagt till listan. Andra nykomlingar är en hästtävling från Iran, hantverket bakom nederländska väderkvarnar, traditionell båtproduktion på den indonesiska ön Sulawesi och Nsima - en majsbaserad kulinarisk tradition från det afrikanska landet Malawi.

Annons

Unescos lista kom till 2003 för att uppmärksamma levande kulturarv - som traditioner, riter, danser och muntligt överförd kunskap - och innehåller nära 500 företeelser från 117 länder. Varje år nomineras kulturella företeelser från hela världen och sedan beslutar en kommitté vilka som ska läggas till listan.

Exempel på annan matkultur som redan finns på Unesco-listan är turkisk kaffekultur och tradition, kroatisk framställning och dekoration av pepparkakor och traditionella metoder för vinframställning i Georgien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons