Annons
Nyheter

Multikonstnären Per Kirkeby är död

Den danske konstnären Per Kirkeby har avlidit. Han var en av de mest betydande målarna och skulptörerna i Europa. Hans familj bekräftar för danska Politiken att han stilla somnade in på onsdagen.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

Hans familj bekräftar för danska Politiken att han stilla somnade in på onsdagen.

Han var en mångsidig skapare som ägnade sig åt måleri, grafik, film och författarskap och såg sig själv som självlärd. Tidigt i karriären ägnade han sig åt popkonst för att sedan övergå till mer abstrakt expressionistiskt måleri. Sedan början av 1960-talet har han arbetat med tegelkonst.

Annons

För fyra år sedan meddelade han att han mist sin förmåga att måla, skriver Ritzau. Konstnären drabbades av en hjärnskada efter ett fall i en trappa. Skadan satte stopp på hans konstnärliga verksamhet då han inte längre kunde få de bilder som han hade i huvudet ner på duken.

Det stora genombrottet kom 1978 när Kirkeby medverkade på Venedigbiennalen där den internationella publiken fick upp ögonen för hans konst.

1987 tilldelades han Throvaldsen-medaljen och tre år senare mottog han Prins Eugen-medaljen. Han har ställt ut på Tate i London och otaliga gånger på danska museer som Louisiana, Aarhus Konstmuseum och Ordrupgaard. Kirkebys verk finns bland annat på Skeppsholmen i Stockholm, på Wanås Konst och på torget i Höganäs.

Han har, förutom sin egen konst, även medverkat i många andra projekt, bland annat gjorde han kapitelbilder till Lars von Triers film "Breaking the waves".

Sedan 1982 var han ledamot i Danska akademien.

Per Kirkeby blev 79 år gammal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons