Nyheter

Översvämningar stänger franska museer

Mästerverk av Renoir och Van Gogh hotas av översvämningarna i Paris. Konstmuseet Louvren har tvingats evakuera konstverk eftersom floden Seine har svämmat över.(TT)
Publicerad 2 juni 2016

Konstverk som förvaras i underjordiska lager i museet Louvrens lokaler i Paris har evakuerats till följd av att floden Seine har stigit över fem meter och svämmat över på en del platser.

"Målet är att flytta verken som försvaras i de delar som är mest sårbara för översvämning och flytta dem högre upp i byggnaden", säger museet i ett pressmeddelande.

Även Musée d'Orsay, som ligger alldeles invid floden, har tvingats stänga ned. Men en talesperson för konstmuseet tonar ned översvämningshotet:

””

Enligt Musée d'Orsay är båda institutioner väl förberedda inför en eventuell total översvämning. Louvren kan evakuera alla de verk som finns i underjordiska lager på 72 timmar, medan Musée d'Orsay kan göra det på 96 timmar.

Vissa områden i Frankrike har drabbats av de värsta översvämningarna på över 100 år. Den franska presidenten Francois Hollande har därför utlyst katastroftillstånd på dessa områden.

TT