Annons
Nyheter

"Ortens" unga vägrar sitt sociala arv

Yassins, Danas, Robins och Laulas livshistorier är hämtade direkt från landets bruksorter och förorter. I "Den e vi" får de kropp och röst på Dramaten i en hiphopfärgad föreställning som sedan går på turné. Fyra ungdomar eller unga vuxna berättar sina historier på teaterscenen.(TT)
Publicerad 3 december 2015

Fyra ungdomar eller unga vuxna berättar sina historier på teaterscenen. De är alla sprungna ur socialt utsatta miljöer men vägrar bli offer för sitt sociala arv, att bli så kallade "12,8:or".

Robin är alkoholistens unge från en bruksort där våld och slagsmål är det naturliga uttryckssättet för unga män.

””
Annons

Jokkmokk

Tillammans med Emil Rosén och andra kollegor på Teater Fryshuset i Stockholm har han på klassiskt Fryshus-sätt djupintervjuat ungdomar i några av landets förorter plus Jokkmokk. Deras berättelser har sedan lämnats till hiphopartister som bland andra Maxida Märak och Karwan Faraj som tillsammans med de två regissörerna bidragit till själva manuset.

Den samiska aktivisten Laula är föreställningens revolutionär, till stora delar modellerad av Maxida Märak, som själv kommer att vara med på scenen när föreställningen kommer till Jokkmokk.

Laula missionerar men upplyser också om det svenska förtrycket mot samerna.

””

Nationalekonom

Publiken blir varse de fyra ungdomarnas gemensamma nämnare i en förställning som stödjer sig också på nationalekonomens Ingvar Nilssons beräkningar: Varje år föds 13 000 svenska barn, det vill säga 12,8 procent av varje årskull, till ett liv i utanförskap som för många skulle kunna hävas - med rätt resurser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons