Nyheter

Orkanfotograf får Tunbjörkpriset

Årets Lars Tunbjörkpris går till fotografen Hannah Modigh. Modigh har bland annat porträtterat människor i ett orkandrabbat Louisiana i USA. Bildserien "Hurricane season" har blivit både bok och utställning på Fotografiska i Stockholm.(TT)
Publicerad 8 april 2017

Årets Lars Tunbjörkpris går till fotografen Hannah Modigh. Modigh har bland annat porträtterat människor i ett orkandrabbat Louisiana i USA. Bildserien "Hurricane season" har blivit både bok och utställning på Fotografiska i Stockholm.

Motiveringen lyder: "Med poetisk rakbladsblick lyfter Hannah Modigh sin kamera mot människor som väntar. I hennes bilder är människorna små och nakna - samtidigt som de är giganter med oerhörd värdighet. Skuggsidan av USA är Hannah Modighs hemmaplan. När kommer orkanen?"

Modighs bilder ställs ut på Abecita konstmuseum i Borås under hösten och hon mottar 25 000 kronor som delas ut av Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstam och Lars Tunbjörkstiftelsen.

Priset inrättades förra året för att hedra fotografen Lars Tunbjörks minne och prisa fotografer som verkar i hans anda. Lars Tunbjörk gick bort 2015.

Tidigare pristagare är Julia Lindemalm.

TT