Nyheter

Melander: "Skådespeleri på extremsportsnivå"

"Gräns" har chans till storslam på Guldbaggegalan. Men huvudrollsinnehavaren Eva Melander vill inte ta ut någonting i förskott - trots nio vinstchanser. - Det har hänt tidigare att filmer har fått massvis med nomineringar men gått därifrån utan vinst, säger hon.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

Det har varit ett riktigt guldår för gänget bakom "Gräns". Filmen har redan fått flera priser, som "Un certain regard" vid filmfestivalen i Cannes. Den var också Sveriges Oscarsbidrag, dock utan att ta sig vidare i nomineringsprocessen.

På Guldbaggegalan har Ali Abbasis film bland annat chans att plocka hem statyetten för bästa film och bästa regi. Dessutom kan Eva Melander, som spelar trollet Tina, vinna bästa kvinnliga huvudroll och hennes motspelare Eero Milonoff kan ta hem bästa manliga biroll.

””

August: "Overklig dröm"

Inspelningsprocessen var däremot inte enkel - en 18 kilos viktuppgång samt fyra timmar i sminket varje dag för att få till ett trolliknande utseende gjorde tillvaron tuff.

””

I skådespelarkategorin ställs hon mot bland andra Alba August, som är nominerad för sin roll som Astrid Lindgren i "Unga Astrid". Alba August ser konkurrensen som tuff, och kan nästan inte föreställa sig en vinst.

””

"Vilja och ärlighet"

"Unga Astrid" har liksom familjedramat "Goliat" totalt sex nomineringar.

"Goliat"-regissören och manusförfattaren Peter Grönlund är inte ny i Guldbaggesammanhang, tvärtom. Hans film "Tjuvheder" från 2015 nominerades också i sex kategorier och kammade hem fem av dem.

Framgångsreceptet? Ärlighet.

””

"Erkännande i finrummen"

En annan film som har chans till pris i kategorin bästa film är kollektivet Crazy Pictures "Den blomstertid nu kommer". Den dystopiska svenska katastroffilmen gräsrotsfinansierades och är gruppens långfilmsdebut.

””

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 28 januari och direktsänds i SVT. Den leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.

TT