Nyheter

Netflix stoppar avsnitt på saudisk begäran

Netflix har tagit ner ett avsnitt av den satiriska humorserien "Patriot act with Hasan Minhaj" från sin saudiska hemsida, efter att landets informationsdepartement hävdat att det strider mot landets internetlagar.(TT)
Publicerad 1 januari 2019

Netflix har tagit ner ett avsnitt av den satiriska humorserien "Patriot act with Hasan Minhaj" från sin saudiska hemsida, efter att landets informationsdepartement hävdat att det strider mot landets internetlagar.

I avsnittet fokuserar den amerikansk-indiske komikern Hasan Minhaj på efterverkningarna efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul, och riktar kritik mot Saudiarabien och kronprinsen Mohammed bin Salman.

Beslutet har väckt en debatt om yttrandefrihet på nätet. Karen Attiah, Khashoggis redaktör på Washington Post, skriver på Twitter att Netflix agerande är "skandalöst".

Netflix försvarar sig med att säga att de "stöder konstnärlig frihet över hela världen" och att de tagit bort avsnittet i Saudiarabien efter "en giltig rättslig begäran - och för att följa lokala lagar."

I en lista som rankar pressfriheten i 180 länder 2018 hamnar Saudiarabien på plats 169. Listan har sammanställts av organisationen Reportrar utan gränser, som spår att läget i landet kommer att försämras ytterligare under 2019.

TT