Annons
Nyheter

Nedskärningar kritiseras efter museibrand

Den brasilianska regeringens nedskärningar får kritik efter den brand som förstörde Nationalmuseum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro. Roberto Antonio Gambine Moreira vid UFRJ, Rios federala universitet, är upprörd över de nedskärningar som har drabbat museet.(TT)
Publicerad 4 september 2018

Roberto Antonio Gambine Moreira vid UFRJ, Rios federala universitet, är upprörd över de nedskärningar som har drabbat museet.

””
””

Det är fortfarande okänt hur branden startade.

Annons

Mänsklig kedja

Larmet om branden i det anrika museet kom efter stängning på söndagen. På måndagen bildade runt 500 demonstranter en mänsklig kedja runt den ännu pyrande ståtliga byggnaden där över 20 miljoner föremål fanns.

””

Tidigt på måndagen hade det mesta av branden släckts. Det finns inga uppgifter om att människor ska ha skadats i branden, men de kulturella förlusterna är enorma.

””

Stora samlingar

I museets samlingar fanns konst och artefakter från grekisk-romersk kultur och från Egypten, och även den äldsta mänskliga fossil som har hittats i Brasilien. Där fanns även ett dinosaurieskelett som hittats i delstaten Minas Gerais, och den största meteorit som hittats i Brasilien, med en vikt på 5,3 ton.

Landets kulturminister Sérgio Sá Leitão säger att "tragedin hade kunnat undvikas", men lägger till att museets problem har samlats på hög under lång tid.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons