GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moa Svan peppar inför VM i Kanada

Med villkorslös kärlek har Moa Svan skrivit en bok om det landslag som hon älskar. Förhoppningen är att få fler att dela hennes passion men också att göra fotbollsvärlden rättvis på riktigt. "Det riktiga landslaget", som hennes bok heter, började som en ståuppakt.(TT)
Publicerad 27 maj 2015
Med villkorslös kärlek har Moa Svan skrivit en bok om det landslag som hon älskar. Förhoppningen är att få fler att dela hennes passion men också att göra fotbollsvärlden rättvis på riktigt. \"Det riktiga landslaget\", som hennes bok heter, började som e
Med villkorslös kärlek har Moa Svan skrivit en bok om det landslag som hon älskar. Förhoppningen är att få fler att dela hennes passion men också att göra fotbollsvärlden rättvis på riktigt. \"Det riktiga landslaget\", som hennes bok heter, började som e

"Det riktiga landslaget", som hennes bok heter, började som en ståuppakt. Moa Svan, ståuppkomiker och hängiven fotbollssupporter, gör som Svenska fotbollsförbundet fast precis tvärtom. När hon talar om fotboll på ståuppscener eller svenska bibliotek utgår hon från att publiken delar hennes verklighetsuppfattning.

I stället för att låta "allsvenskan" av tradition och per automatik betyda herrallsvenskan talar hon om damerna. När hon säger fotboll menar hon den fotboll som kvinnor spelar; punkt. I sin bok skriver hon om det hon vill läsa själv och som inte ryms i matchreferaten. Om hur Nilla Fischer, samma år som hon kommer ut ur garderoben och offentligt tackar sin fru, också skördar de stora framgångarna på fotbollsplanerna.

””

Du har slutat följa herrlandslaget?

””

Redan på plats

Pia Sundhages VM-trupp är redan på plats inför avsparken i Kanada. Ännu återstår att se om några författare kommer att skriva om fotboll på kultursidor likt Fredrik Ekelund och Karl Ove Knausgård i samband med herrarnas VM i fjol.

Fram tills dess finns åtminstone Moa Svans bok. Den kan ses som den tredje men kanske också radikalaste delen i en historieskrivning om svensk damfotboll. I "Damelvan" från 2005 skrev sportjournalisten Jennifer Wegerup om åren fram till 2003 då landslaget vann VM-silver och firades med Jas-eskort på hemvägen, men också om hur landslagscoachen Pia Sundhage under tre flickår, tills hon blev avslöjad av ett motståndarlag, spelade som Pelle i pojklaget. Uppväxtorten saknade flicklag.

Fotbollstöser och älvor

Dessförinnan kom historikern Johnny Hjelms bok "Amasoner på planen - svensk damfotboll 1965-1980" som handlade om den svenska damfotbollens framväxt och motstånd under en tid då spelarna kallades för just amasoner, fotbollstöser eller till och med älvor i matchreferaten.

Varför inte bara hjältar, kungar eller drottningar, frågar sig Moa Svan? Hon tycker att dagens rapportering om just damlandslaget är problematiskt återhållssam.

””

Publiken i tårar

Sommaren 2013 rörde Lotta Schelin, Caroline Seger och de andra spelarna publiken till tårar när de sprang ärevarv efter semifinalförlusten mot Tyskland i EM. Ändå var det herrarna som stod i centrum på Fotbollsgalan samma år. Det var Anders Svensson som fick en bil efter att ha spelat 146 landskamper, nytt rekord, medan Therese Sjögran hade fått en plakett och en blomma för samma bedrift 2011.

””

TT