Annons
Nyheter

Mel Gibsons återkomst från kylan

Mel Gibson är tillbaka efter att ha varit ute i kylan under många år. Den nya krigsfilmen "Hacksaw Ridge", som han har regisserat, möts med stor entusiasm. Det talas till och med om en möjlig Oscarsnominering. Att han själv inte är med i filmen motiverar han med sin ålder.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Att han själv inte är med i filmen motiverar han med sin ålder.

””

Filmen är den sanna berättelsen om Desmond Dobbs (spelad av Andrew Garfield), som var sjundedagsadventist och som inte ville bära vapen. Han sökte ändå till armén under andra världskriget och kom till striderna på Okinawa som sjukvårdare. Efter det inledande ytterst blodiga slaget lyckades han på egen hand föra 75 svårt skadade soldater i säkerhet - för detta belönades han senare med en hedersmedalj av USA:s president. Han var den förste vapenvägrare som fick belöningen.

Annons

Nobbade Hollywood

I USA är Dobbs ett känt namn, och redan i slutet av 40-talet ville Hollywood filmatisera hans berättelse. Men han nobbade. Gibson säger:

””
””

Även om filmen handlar om en vapenvägrare är stridsscenerna oerhört blodiga - de övertrumfar till och med de i Steven Spielbergs "Saving private Ryan". Soldater skjuts och bränns ihjäl och scenerna fylls av söndersprängda och lemlästade kroppar.

””

Begår självmord

Skulle Gibson själv kunna döda någon? Han drar lite på svaret.

””

Trots att det är en mycket amerikansk historia är det en i princip helt australisk film. Inspelningen skedde i Australien och större delen av filmteamet bestod av australier.

””

Byggde upp husen

Större delen av filmens inledning utspelas på den amerikanska landsbygden och Gibsons team byggde upp Dobbs hus och andra byggnader i Australien. Uppenbarligen träffade han rätt. Med ett förnöjt leende säger han:

””

Framför sig har den djupt troende Mel Gibson nu bland annat fortsättningen på den omdiskuterade "The passion of the Christ", där inte minst det grafiska våldet i scenerna där Jesus piskas väckte protester. Arbetsnamnet är "The resurrection" - men inte händer det väl så mycket efter uppvaknandet?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons