Annons
Nyheter

Man gripen för Warhol-förfalskningar

En man har gripits i USA, misstänkt för att ha stulit två verk av Andy Warhol från en tidigare klasskamrat och använt dem för att göra förfalskningar som han sedan sålt på Ebay.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

En man har gripits i USA, misstänkt för att ha stulit två verk av Andy Warhol från en tidigare klasskamrat och använt dem för att göra förfalskningar som han sedan sålt på Ebay.

Två förfalskningar såldes enligt åklagaren till en galleriägare i Los Angeles för 80 000 dollar, motsvarande omkring 705 000 kronor, 2016.

Annons

Enligt köparen uppgav mannen i sin annons på auktionssajten att han hade betalat ett överpris när han köpt tavlorna av en konsthandlare 2007 för 240 000 dollar, och kunde tänka sig att sälja dem mycket billigare för att täcka kostnaderna för en husrenovering.

En överenskommelse om att galleriägaren skulle köpa tavlorna utanför auktionssajten gjordes, efter försäkran om att konstverken hade stämplar som bevisade äktheten, enligt köparen. Men stämplarna saknades och tavlorna såg inte ut som i annonsen.

Den misstänkte mannen ska enligt åtalet ha erbjudit sin gamla klasskamrat att hjälpa till med försäljning av konsten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons