Annons
Nyheter

Män dominerar musikvärldens topplistor

Förra årets hits skrevs och producerades främst av män. Det visar ny statistik från Spotify - som släpps i samband med säsongspremiären av podcasten "Equalizer". "Vi som bransch behöver prioritera jämställdhet ännu högre", säger Jenny Hermanson, nordisk vd på Spotify.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

I den andra säsongen av Spotifys podcast "Equalizer" fortsätter programledarna Linnea Henriksson och Evyn Redar att ta tempen på jämställdheten i musikbranschen. I åtta avsnitt intervjuar de bland annat artisterna Sabina Ddumba, Peg Parnevik, Cherrie, Molly Sandén och Silvana Imam.

Nio av tio är män

Annons

Och enligt ny statistik från Spotify är det inte helt oväntat män som dominerar musikskapandet som landar på världens topplistor.

Ur ett internationellt perspektiv är jämställdheten minimal. Bland de 50 mest spelade låtarna 2017 fanns totalt 308 upphovspersoner, varav 277 var män och 31 kvinnor. I Sverige var den dystra siffran något bättre, med 39 kvinnliga upphovspersoner av totalt 290.

Lyft kvinnliga producenter

Ännu sämre såg fördelningen ut i producentrollen. Både den internationella och den svenska topp 50-listan från 2017 bestod av låtar med enbart manliga producenter.

"Det finns otroligt många framgångsrika kvinnor bakom musiken och branschen måste bli betydligt bättre på att uppmärksamma och ta till vara på talangen. På så vis kan vi inspirera ännu fler kvinnor att också bli en del av den", säger Spotifys Jenny Hermanson i ett pressmeddelande.

Podcasten "Equalizer" är en del av Spotifys jämställdhetssatsning "Equalizer project". En annan del av projektet är nätverksträffar för låtskrivar- och producenttalanger.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons