Annons
Nyheter

Lotass lämnar Akademien - trots sista vädjan

Författaren och ledamoten Lotta Lotass står fast vid sitt tidigare beslut. Nu lämnar hon Svenska Akademien helt och hållet.(TT)
Publicerad 6 maj 2018

"Det uttalades en önskan från Akademien att jag skulle ta mitt beslut under övervägande ännu en gång, vilket jag har gjort, men nu meddelat att jag står fast vid min begäran om utträde", skriver hon till Dagens Nyheter.

Svenska Akademiens tillförordnade sekreterare Anders Olsson bekräftar utträdet.

””
Annons

Har inte deltagit på två år

Lotass meddelade att hon lämnat in sin ansökan om utträde den 19 april. Hon valdes 2009 in till stol nummer 1, men avslöjade i höstas att hon inte deltagit i arbetet under de senaste två åren.

Det betyder att tre ledamöter nu har begärt formellt utträde. I fredags ville Anders Olsson bara medge att man fått in skriftliga ansökningar från Klas Östergren och Sara Stridsberg.

””

Olsson betonade också vikten av att snabbt välja in nya ledamöter och bekräftade att det troligen kommer att ske i år.

"Tre nya inom en månad"

Ännu mer bråttom har ledamoten Per Wästberg, som i går uppgav för den italienska tidningen La Repubblica att tre författare kommer att väljas in som nya ledamöter inom en månad, enligt DN.

I onsdags stod det klart att kungen, som är Svenska Akademiens höge beskyddare, ändrat i Akademiens stadgar och infört en ny punkt som gör det möjligt för ledamöter att träda ur på egen begäran.

Även Sara Danius, Peter Englund, Kjell Espmark och Katarina Frostenson har lämnat arbetet under de senaste veckorna. Kerstin Ekman har inte deltagit sedan 1989.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons