Annons
Nyheter

Linn Ullmann om en orolig barndom

I omvärldens ögon var mamman musa och pappan mästare. Men i den självbiografiska romanen "De oroliga" ruckar Linn Ullmann på myterna om sin familj. Som liten brukade Linn Ullmann bli inkallad till särskilda "sittningar" med sin pappa, regissören Ingmar Bergman.(TT)
Publicerad 2 november 2016

Som liten brukade Linn Ullmann bli inkallad till särskilda "sittningar" med sin pappa, regissören Ingmar Bergman. I sin nya roman skriver hon om hur han efter en lång tystnad sade: "Problemet är att det är så stor åldersskillnad mellan oss. Vi har helt enkelt inte så mycket att prata om".

””

Idén till den nya romanen fick hon just i samtal med sin pappa. De planerade länge att skriva om "åldrandets arbete". Under stort nöje pratade far och dotter om en bokturné i jeep och spånade titelnamn som "Dödsknullet i Eldorado-dalen". Men när inspelningarna av samtalen till slut påbörjades hade åldern kommit ikapp den då 89-årige Ingmar Bergman.

””
Annons

Stort människogalleri

Linn Ullman såg länge de sex inspelningarna med dålig ljudkvalitet som ett fiasko. Pappan blandade ihop hustrur och barn. Frågorna om konsten och livet fick ge vika för diskussioner om dagens lunch. Men sju år efter hans bortgång lyssnade hon på banden igen. Ur de sprakiga inspelningarna framträdde en oväntat rolig och underlig dialog, med litterära kvaliteter.

””

Att skriva boken blev en upptäcktsfärd. Inte en där hon åkte till Fårö och "satte sig under nån tall". Hon närmade sig i stället en känsla av en pappa på omvägar, via ett foto av Georgia O'Keeffe och Fellinifilmen "Amarcord". Samtidigt befolkade hon romanen med ett helt galleri människor: filmstjärnemamman, de svenska barnflickorna som lagar märkliga grytor, syskonen och ex-fruarna.

””

Ville vara sann

Personerna i romanen är namnlösa, de kallas flickan, mamman, pappan. Linn Ullman behandlar minnena som vilket romanstoff som helst. Romanen rör sig sömlöst mellan olika perioder, den unga flickans utsatta barndom, amorösa tonårsäventyr och den vuxna kvinnans krisande äktenskap.

Och att vara 12 år kan vara en lika jobbig ålder som 89 år, visar Linn Ullmann.

Den unga "jenten" sicksackar mellan USA, Fårö och Norge. Mamman var ofta borta på filminspelningar och dottern väntade ibland i panik vid telefonen.

””

Vid separationen från pappan gjorde mamman upp en regel om att inte riva ned dotterns "hemlagade trygghet". Den tryggheten skapar flickan i boken genom tabeller och listor över precis allt: antal barnflickor, mammans män, böcker hon läst.

””

Kritiserar könsroller

I "De oroliga" vill föräldrarna inte vara vuxna och barnet inte vara barn. Flickan vet inte heller hur hon ska vara flicka eftersom hon känner sig mer besläktad med pappan.

Annons

Linn Ullmann ville skriva på tvärs mot könskategorier och epitet som "mästare". Boken handlar inte om kändisskap men hon förhåller sig ändå till omvärldens berättelse där pappan är den som hittar och mamman är den som blir upphittad.

””

Hon vänder sig mot att mamman bara beskrivs som faderns musa.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons