Annons
Nyheter

"Lättare att må piss när det är kallt"

En tuff tid, en sjuk sambo - och sedan en klimatkris på det. När Jonas Bergsten släpper sin andra fullängdare är det allt annat än muntert. Umeåartisten Jonas Bergstens nya album "Varm vidrig sommar" handlar om hur hans liv har varit de senaste åren.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Umeåartisten Jonas Bergstens nya album "Varm vidrig sommar" handlar om hur hans liv har varit de senaste åren. Rent musikaliskt ville han gå bort från det powerpoppiga och in mot det souliga, med ambitionen att texterna ska stå i centrum.

Hans första platta "Ska vinna en miljon inatt" tog flera år att sammanställa - den här gången har det gått betydligt snabbare. Vänner som försvunnit, svåra relationer och sommaren som varit är teman. Han beskriver den varma tiden som dystopisk, som att befinna sig i en tryckkokare, samtidigt som världen runt omkring brinner.

””
Annons

"Börjar bli rädda"

På låten "Minnet kanske väljer bort det dåliga" sjunger han duett med Annika Norlin, som tidigare i år släppte sin klimatångest-ep "Arktiska oceanen" under artistnamnet Säkert. Men på "Varm vidrig sommar" är miljöfrågan inte överordnad på samma sätt.

””

"Mer nervöst nu"

I en tid när sociala medier och marknadsföring är viktigt för såväl artister som alla andra går Jonas Bergsten åt andra hållet. Han har aldrig tyckt om att ta plats. Trots att de som har koll på musikbranschen avrådde honom från att släppa albumet nu, utan promotion, gjorde han det ändå.

””

TT: Hur känns det då att släppa ett så personligt album som det här?

””

"Varm vidrig sommar" släpps den 7 december.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons