Nyheter

KonstAB vill bli tagna på allvar

Efter två kritikerrosade föreställningar är KonstAB tillbaka med sista delen i sin trilogi. Men Göteborgstrion som hyllats för sin humor är trötta på att inte bli tagna på allvar. - Det där är så jävla jobbigt, vi är ju hundra procent seriösa, säger gruppen till TT.(TT)
Publicerad 12 februari 2019

På golvet på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm ligger en stenhög slarvigt uthälld. Bakom den en svagt upplyst seriebutik och vid sidan om den ett jätteporträtt av skådespelaren Erland Josephson, inramat av hö. Åtminstone seriebutiken har en roll i KonstAB:s nya föreställning "Total strukturalitet" (Josephson har det till exempel inte, han hänger där "bara för att han är kung").

Den nya pjäsen har samma vilda form som de tidigare föreställningarna, men ny tematik och ny estetik.

””

Trötta på Killinggänget

KonstAB har jämförts med både skaparna bakom 70-talsklassikern "Tårtan" och den ironiska generationens okrönta kungar i Killinggänget. Den första jämförelsen gillar de, den andra... inte direkt.

””

Och just det där med humor och ironi har närmast blivit som ett ok för trion.

””
””

Kreddiga hipsters

Typiskt för KonstAB:s föreställningar är den fragmentariska tekniken - en ohämmad mix av videokonst, ljud och dramatik. Men om deras konst är varierad är deras publik desto mer homogen. I synnerhet Stockholmspubliken:

””
””

Men om publiken är en sak, är målgruppen en annan. Andra kulturutövare och folk som vanligtvis inte går på teater, till exempel.

””

TT