Nyheter

Kim Thúy fångar frånvarons poesi

Via båtflyktingars öde fick Kim Thúy för första gången syn på sin egen barndoms flykt. I nya boken "Vi" undersöker hon återkomsten till sitt förlorade hemland. Med sparsmakad poesi närmar sig författaren en ständig frånvaro. Kim Thúy trodde att hon var klar med det förflutna.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Kim Thúy trodde att hon var klar med det förflutna. Författaren som vid tio års ålder flydde i en båt från Vietnam till Kanada kände att det inte fanns något mer att göra upp med.

””

Hennes nya bok "Vi" vittnar om att hon underskattade sin bakgrunds betydelse. Två händelser fick henne att inse det. Hon blev övertalad att i ett tv-program vända tillbaka i spåren av sin egen flykt, vilket ledde till känslosamma möten med människor som hjälpt hennes familj. Att se dagens båtflyktingar gjorde också att hon kastades bakåt i tiden.

””

Åkte tillbaka

Kim Thúy fick sitt genombrott med debutromanen "Ru" som hyllades världen över för sin stillsamma poesi. Om den handlar om flykten och exillivet berör "Vi" i stället återvändandet. Flickan Bao Vi växer upp i Vietnam med en välborgad fader och en moder som dyrkar maken. Efter Nordvietnams maktövertagande tvingas de fly sitt land men pappan sviker och stannar kvar. Som vuxen och advokat återvänder Bao Vi slutligen till Vietnam, precis som Kim Thúy gjorde.

””

Kim Thúys personlighet är betydligt bubbligare än hennes lågmälda litteratur. Hon ler ofta och gestikulerar livligt, vilket sticker ut i Vietnam.

””

Åkte tillbaka

Det var denna andra kulturella chock som Kim Thúy ville undersöka. Hon ville också förstå vad kolonialismen hade lämnat kvar, hur nära sammanflätade kulturerna är.

””

Det är också en fransman, Vincent, som lär Vi om hemlandet. Han kan dess hemligheter. Men deras kärlek riskerar att bli ett eko av mammans stora smärta; att mista den man älskar. Mor och dotter står för två olika sätt att närma sig relationer och inget sätt är "det rätta". Bao Vi anammar den västerländska kulturen och går sin egen väg.

””

Stark frånvaro

Precis som i tidigare böcker är "Vi" uppbyggd av poetiska bilder. Kim Thúys prosa bär spår av vietnamesiskan, dess återhållsamhet och dess rötter i bildspråket.

””

Hennes sparsmakade stil uttrycker en ständigt stark frånvaro, av familjen, hemlandet eller den älskade.

””

Man fick inte läsa, inte lyssna på musik, inte prata fritt. För första gången slår det Kim Thúy:

””

TT