Jonas Åkerlund: "Har rent samvete"
I början av 1990-talet skakades Norge av en serie våldsamma händelser kring Mayhem och landets black metal-scen. 1991 begick den svenske sångaren Per Yngve "Dead" Ohlin självmord. Två år senare mördades bandets ena grundare och gitarrist Øystein "Euronymous" Aarseth av basisten Varg "Count Grishnackh" Vikernes.
Jonas Åkerlund visste redan då att historien skulle följa honom resten av livet.
””
Skulle kännas på riktigt
I filmen har han velat skildra händelserna så nära och verklighetstroget som möjligt - inklusive Deads självmord och mordet på Euronymous.
””
Däremot har han valt att tumma på språket och göra filmen på engelska, och med engelsktalande skådespelare.
””
Samtidigt är filmen en berättelse om en grupp nära vänner och begåvade musiker, som hittar ett banbrytande sound.
””
"Folk blir upprörda"
Ytterst har han velat berätta en historia om grupp vänner.
””
Men bland black metal-fans är många skeptiska. Somliga ser filmen som ett försök av Hollywood att tjäna pengar på "deras" historia. Men det var Åkerlund beredd på, säger han.
””
””
Under produktionen har Åkerlund haft en dialog med Øystein Aarseths föräldrar, Per Yngve Ohlins bror och med Mayhem-medlemmen Necrobutcher. Filmen har också fått tillåtelse att använda Mayhems musik.
"Har rent samvete"
Däremot har han inte haft någon kontakt med dömde mördaren och kyrkbrännaren Vikernes, som är en av filmens mest högljudda kritiker.
””
Åkerlund har själv ett förflutet i black metal-röreslen. I början av 1980-talet spelade han trummor i det banbrytande svenska bandet Bathory, och han kände Per Yngve Ohlin. Han säger dock att bakgrunden inte hjälpt honom i arbetet med filmen.
””
TT