Nyheter

Jon Henrik vill vinna - mot psykisk ohälsa

Det började med en dröm - och slutade i ett Melodifestivalbidrag. När Jon Henrik Fjällgren återigen ställer upp i schlagertävlingen är målet större än att vinna.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Jon Henrik Fjällgren har jojkat sig in i svenska folkets hjärtan i "Talang" och dansat sig till en seger i "Let's dance" - men trots två tidigare försök har han har aldrig vunnit Melodifestivalen.

Låten "Jag är fri" resulterade i en andraplats i musiktävlingen 2015, och två år senare slutade han trea efter Nano och Robin Bengtsson. Blir det tredje gången gillt för den jojkande renskötaren från Härjedalen?

Det här året heter Jon Henrik Fjällgrens bidrag "Norrsken" och handlar om att kämpa mot mörkret och för förändring.

Inspirationen kom till honom när han sov. Under en orolig natt drömde Jon Henrik Fjällgren att han gick genom en mörk skog för att sedan komma fram till ett kalfjäll. Där började ett ljussken på himlen att tala till honom.

””

Orkade mer efteråt

Även långt efter den oroliga natten fortsatte händelsen att påverka honom.

””

Låten beskriver som klassisk, lite symfonisk och samtidigt starkt poppig.

I den tredje deltävlingen tävlar han mot bland andra den tidigare vinnaren Martin Stenmarck, den forne FO&O-medlemmen Omar Rudberg och Lina Hedlund, känd från Alcazar. Men Jon Henrik Fjällgren ser sin medverkan som mer än bara en jakt efter en sångfågel-statyett.

””

"Stort för samisk musik"

Specifikt vill han arbeta för ett bättre klimat, arbeta för mer självbestämmande för samer och minska tabun kring psykisk ohälsa.

””

TT: Hur skulle det kännas att representera Sverige i Eurovision Song Contest?

””

TT