Annons
Nyheter

Olsson: Svårt att komma in i det här kriget

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien efter knappt ett år, något som beklagas av ständige sekreteraren Anders Olsson. - Det har varit ett extremt jobbigt år för oss alla, jag kan förstå den svårighet hon har haft som ny ledamot att komma in mitt i det här kriget, säger han till TT.(TT)
Publicerad 7 november 2018

"Efter nogsamt övervägande har jag fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien", meddelade teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson på onsdagseftermiddagen.

Hon valdes i in så sent som i september i fjol, på stol nummer 9. Hon efterträdde framlidne Torgny Lindgren och tillträdde den 20 december.

””
Annons

Anders Olsson säger till TT att han beklagar hennes beslut att nu lämna Akademien.

””

Ödets ironi

I sitt pressmeddelande skriver Svenungsson vidare:

"Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde", förklarar hon.

Vägs ände

"Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt. Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet".

Jayne Svenungsson uppger att Akademien sedan en tid är underrättad beslutet. Men Akademien har ännu inte hunnit diskutera hennes utträde. Att ytterligare en ledamot väljer att lämna Akademien är förstås ett bakslag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons