Annons
Nyheter

Isländskt berättande får Söderbergpriset

På Island var det en fiskeby som inspirerade, i Paris musikerna och dansarna. Brynjar Sigurdarson, årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, låter platserna tala för sig själva. - Jag försöker helt enkelt vara en översättare, säger han.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Brynjar Sigurdarson har en bakgrund som designer. Men han är nog lika mycket formgivare eller konstnär. Det är platserna som får bestämma form och material.

””

När han bodde en månad i den lilla fiskebyn Vopnafjördur på nordöstra Island blev resultatet bland annat en möbelkollektion med inslag av det lokalt så viktiga fisket och havet. Men en liknande vistelse i Paris slutade i stället med ett helt nytt instrument.

””
””
Annons

Arkeologi nästa

Torsten och Wanja Söderbergs pris, som liksom vanligt presenterades på Röhsska museet i Göteborg, består av en miljon kronor. Sigurdarson får det bland annat för sin förankring i "det isländska kulturarvet, nämligen fiske och berättartraditionen" och för sin förmåga att "knyta samman det förflutna och det samtida", enligt juryns motivering.

Brynjar Sigurdarson föddes i Reykjavik 1986, men har flyttat runt en hel del de senaste åren. Efter ett par år i Lausanne och Berlin är det södra Frankrike som ska bli den nya hemvisten. Han och partnern Veronika Sedlmair driver sedan 2015 en isländsk-tysk designstudio tillsammans.

””
””

Mystiskt berättande

Några fiskeinspirerade inslag lär det inte bli i Frankrike. Men den isländska berättartraditionen lyser troligen igenom även i Arles, tror han.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons