GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ingen kallar sig sexarbetare"

"Fem historier om prostituerande" är tecknaren Amalia Alvarez seriealbum om fem personer i utkanten av det svenska samhället. De berättar om sina liv och om torskarna, eller "de prostituerande" som Alvarez kallar dem.(TT)
Publicerad 14 juni 2016

Ingen kallar sig för sexarbetare, och ingen av dem verkar heller vilja ha någon legalisering av prostitutionen. Resonemanget är enkelt - då skulle utnyttjandet av deras kroppar bli lagligt och själva skulle de bli tvungna att betala skatt, ännu ett utnyttjande i deras ögon.

Amalia Alvarez har inte gjort något tittskåp in i de prostituerades vardag. I stället byggs berättelserna upp av att hon frågar och de svarar. När hon undrar om en av kvinnorna har blivit våldtagen blir hon utskrattad.

"Klart att alla jag känner blivit våldtagna, även om de inte vill erkänna det, för att det är för hemskt att göra det", lyder svaret.

Vid sidan om

Alvarez seriealbum ges ut av Tusen serier, vars syfte är att publicera berättelser som gör Sverige lite mindre svenskt, som det står på hemsidan. Boken har vuxit fram under tio år, och Amalia Alvarez har gjort den vid sidan om sitt vanliga arbete som undersköterska. Fyra kvinnor och en man berättar. Hon har träffat dem på gatan, i köer på Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

””
””

"Deras bok"

Så småningom sökte hon upp dem hon pratat med igen för att få tillåtelse att också teckna deras historier. För Amalia Alvarez var det viktigt att boken skulle bli deras.

””

Med "prostituerande" introducerar hon ett nytt ord för torskarna eller klienterna. Ordet är en direktöversättning från spanskans "prostituyante", som inte finns i ordböckerna men som används av latinamerikanska kvinnorörelser.

””

TT