Annons
Nyheter

Hasselbladspriset till kanadensare

Förbisedda ögonblick som förändrat samhället står i fokus för årets Hasselbladspristagare. Den kanadensiske konstnären Stan Douglas hittar dem i historiska bilder eller i en övergiven förort till Detroit. En filmisk konstnär som både tar stillbilder och gör videor får årets Hasselbladspris.(TT)
Publicerad 8 mars 2016

En filmisk konstnär som både tar stillbilder och gör videor får årets Hasselbladspris.

””

Juryn lyfter fram en konstnär av "enastående betydelse" och med starkt socialt patos. Själv talar han hellre om det visuella mediets unika förmåga till kommunikation än om sociologi.

Annons

Förbisedda skeenden

Men Stan Douglas har samtidigt en uttalad ambition att fånga förbisedda historiska skeenden som fått samhället att ändra riktning - allt för att ge åskådaren en upplevelse av en tredje dimension, en känsla av allt inte behöver vara som det faktiskt är.

””

För att göra det har han framför allt utforskat historiska skeenden i sin hemstad men också varit i Detroits övergivna förorter, på Kuba, i Berlin men inte i Angola.

En miljon kronor

Bilderna från Angola är i själva verket iscensatta utanför Los Angeles, berättar han. I bildserien "Disco Angola" från 2013 intar han själv rollen som pressfotograf för att skildra inbördeskriget i Angola och parallellt med den spirande diskoscenen i New York.

””

Hasselbladspriset delas ut av Erna och Victor Hasselblads stiftelse och omfattar en miljon kronor. Dessutom tillägnas pristagaren en utställning på Hasselblad center i Göteborg.

TT: Vad tänker du använde prispengarna till?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons