Hamstrar och hemlisar i barnboksflod
Barn- och ungdomslitteraturen i Sverige utökades med 1 860 nya titlar 2014. Det är rekord, konstaterar Svenska barnboksinstitutet (SBI) i sin färska bokprovning.
Toppnoteringen görs ett år då också försäljningen av barn- och ungdomsböcker tog ordentlig fart. Mycket troligt har Pisaundersökningens beska besked om försämrad läsförståelse bland unga haft effekt hos både föräldrar och förlag, säger Lillemor Torstensson, informatör vid SBI:
””
””
Hemligheter
Gåtor och dolda sanningar är klassiska teman i barn- och ungdomsböcker. Men i fjol fick hemligheterna ny skjuts, med ett 90-tal nya titlar. Bland dem finns allt från kittlande hemlisar som i Katarina Kieris och Emma Virkes "Månkan och jag har en hemlighet", till skamfyllda familjehemligheter som i Lina Stoltz "I morgon är allt som vanligt" om en mamma som dricker för mycket.
””
Liten gnagare
Bokprovningen har också sniffat upp en högst oväntad trend: hamstern som litterär figur.
””
I fjol dök den lilla gnagaren upp i 16 nya böcker, bland annat Sam Hays "Den hungriga hamsterns återkomst" om en ganska oemotståndlig zombiehamster.
Mångfald?
Men vilka barn och ungdomar är det som skildras i böckerna? Tjejer är något vanligare som huvudpersoner, och handlingen utspelas nästan alltid i Sverige, gärna Stockholm. I bilderböcker med svenska som originalspråk är de allra flesta huvudpersoner ljushyade. Sören Olssons kapitelbok "Önskeringen" sticker ut på så sätt att huvudpersonerna har invandrade föräldrar och bor i en mångkulturell stadsdel. Och barn med annat modersmål än svenska har begränsad tillgång till svenska böcker översatta till modersmålet.
””
TT