Nyheter

Ingen pris till Göransson vid Golden Globe

Den amerikanska Golden Globe-galan som hyllar insatser i film- och tv-världen är i gång. Ludwig Göransson hade chans på pris för bästa originalmusik i en spelfilm, men fick inte gå hem med någon statyett.(TT)
Publicerad 7 januari 2019

Golden Globe-galan inleddes snällt av Sandra Oh och Andy Samberg, som skämtade om att de var de enda två skådespelarna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan. Sedan sade de att en lycklig i publiken skulle få äran att leda Oscarsgalan, en pik till galan som fortfarande inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.

Jim Carrey "tvingades" byta plats från filmsidan till tv-sidan, eftersom han den här gången var nominerad för bästa manliga huvudroll för tv-serien "Kidding".

Det priset tog däremot Michael Douglas hem, som vann galans första pris för bästa skådespelare i en musikal- eller komedi-tv-serie för rollen i "The Kominsky method". Strax därefter utsågs "The americans" till bästa dramaserie.

Patricia Arquette snuvade Amy Adams (nominerad för "Sharp objects") för priset för bästa kvinnliga skådespelare i en begränsad tv-serie för "Escape at Dannemora". Adams kan dock ta revansch senare under galan, hon är nominerad som bästa kvinnliga birollsinnehavare för filmen "Vice".

De stora filmpriserna har ännu inte delats ut. "Vice" är den mest nominerade filmen, med sex nomineringar, men "A star i born", med fem nomineringar, är större favorit i flera klasser.

Svenske Ludwig Göransson hade vinstchans i kategorin Bästa originalmusik i en spelfilm, för musiken till superhjältefilmen "Black Panther", men priset gick till "First man"s kompositör Justin Hurwitz.

Den andra svenskchansen finns i Björn Runges film "The wife".

Glenn Close är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som fru till en nobelpristagare.

TT