Annons
Nyheter

Garn och paljetter blir konst i storformat

Tre konstnärer som gör verk i storformat - men i helt olika material - står i centrum på Wanås i Skåne i sommar. Ett hus tillverkat av garn, en utomhusbio vars glittrande projektionsyta består av paljetter och en jättepyramid byggd av trä väntar på besökarna.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Japanska Chiharu Shiota, svenska Katarina Löfström och den framlidne danske konstnären Poul Gernes är de tre konstnärer som har valts ut till årets sommarutställning på Wanås, med vernissage den 6 maj. Uttrycket och materialet skiljer sig markant, men en sak har trion gemensamt.

””

Hus av garn

Annons

Chiharu Shiota, just nu även aktuell med en utställning på Göteborgs konstmuseum, har gjort sig känd för sina intrikata garnkonstverk. På Wanås skapar hon en stor huskonstruktion av garn inuti en gammal lada, samtidigt som ytterligare ett hus, tillverkat av svart metalltråd, möter besökarna utomhus.

Helt nytt är också Katarina Löfströms verk, en sorts utomhusbio där bioduken har täckts med tusentals glittrande paljetter.

””

Pyramid av trä

Poul Gernes konstverk utgår från en skiss som gjordes redan 1967, för ett verk som var tänkt att stå i det offentliga rummet. Det är en träpyramid, sex meter hög och tolv gånger tolv meter i omfång, där besökarna kan klättra upp och sätta sig, om de känner för det.

””

I dag består Wanås skulpturpark av omkring 70 permanenta konstverk. Varje år får de sällskap av ytterligare ett konstverk. Den här gången blir det Gernes träskulptur som kommer att finnas kvar år efter år för de cirka 75 000 besökarna att titta på - och umgås i.

Under sommaren anordnar den franske koreografen Xavier Le Roy också en workshop tillsammans med besökarna i parken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons