Nyheter

Fynd i soptunna var stulna regalier

Polisen bekräftar nu att begravningsregalierna som hittades i en soptunna norr om Stockholm är de som stals i Strängnäs domkyrka i somras. Snart kommer besked om vilket skick de är i.(TT)
Publicerad 11 februari 2019

Polisens tekniker har fått hjälp av Svenska kyrkan för att säkerställa att det är de stulna regalierna som hittats: två kronor och ett riksäpple från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet.

Däremot sägs inget om vilket skick det återfunna stöldgodset är i.

””

Tre frihetsberövade

Totalt tre unga män är frihetsberövade misstänkta för inblandning i stöldkuppen i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol:

En 22-årig man står inför rätta i Eskilstuna tingsrätt misstänkt för stölden, en 26-årig anhållen man har begärts häktad misstänkt för grov stöld och ytterligare en man häktades i helgen misstänkt för grovt häleri.

””
””

Regalierna återfanns i början av februari i en soptunna som placerats på en bil på en parkering i Åkersberga norr om Stockholm. Rättegången mot 22-åringen avbröts tillfälligt när beskedet om fyndet kom.

Misstänkt för stölden

I rätten har Reena Devgun redogjort för teknisk bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av hans blod som hittats på brottplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till mannens bil.

Reena Devgun har en vecka på sig att stärka misstankarna mot den häktade, som annars måste släppas.

Det kan mycket väl vara så att fler personer varit inblandade i regaliestölden.

””

TT