Annons
Nyheter

Frihetsgudinnan - en arabisk kvinna

Frihetsgudinnan i New York hade en förebild i form av ett skulpturprojekt där en arabisk kvinna i slöja avbildades, enligt forskare. Franske skulptören Frédéric Auguste Bartholdi reste till Egypten i mitten av 1800-talet, och där utvecklade han tycke för storskaliga offentliga monument.(TT)
Publicerad 2 december 2015

Frihetsgudinnan i New York hade en förebild i form av ett skulpturprojekt där en arabisk kvinna i slöja avbildades, enligt forskare.

Franske skulptören Frédéric Auguste Bartholdi reste till Egypten i mitten av 1800-talet, och där utvecklade han tycke för storskaliga offentliga monument. När landets regering utlyste en tävling om att utforma en fyr i Suezkanalen, lämnade Bartholdi in ett förslag till en jättelik skulptur, föreställande en draperad kvinna som håller en fackla. Han kallade henne "Egypten bringar ljus till Asien".

Annons

Bartholdi startade med skisser för att skapa en gigantisk staty av en bondkvinna med slöja, men gradvis utvecklade han verket till en gudinna i kolossalformat.

Konstnärens idéer blev aldrig verklighet, men kring 15 år senare kom hans andra chans då han började skissa på en staty som senare blev känd som Frihetsgudinnan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons