Nyheter

Gudfadern Freddie är död

En avantgardisk inspiratör med en ojämförlig röst har lämnat oss. Artisten Freddie Wadling är död. - Han somnade in lugnt utan smärta, säger vännen Sebastian Öberg från Fläskkvartetten. Freddie Wadling var en stor del av svenskt musikliv i nära 40 år.(TT)
Publicerad 3 juni 2016

Freddie Wadling var en stor del av svenskt musikliv i nära 40 år. Han ingick i punkscenen i Göteborg och skivdebuterade med bandet Liket Lever i slutet av 1970-talet.

Senare spelade han med grupper som Lädernunnan, Blue for Two och Cortex.

””

Håkan Hellström bjöd 2014 in Freddie Wadling som gästartist till sin konsert på Ullevi. På Facebook skriver han nu:

"För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla."

"Mystisk förening"

Det lite bredare genombrottet kom i slutet av 1980-talet då han började jobba med Fläskkvartetten, ett samarbete som kom att fortsätta i flera decennier.

Fläskkvartettens Sebastian Öberg beskriver Freddie Wadling som "otroligt godhjärtad och respektfull" - både som människa och musiker.

””
””

Duettsångare

Freddie Wadlings sätt att sjunga gjorde honom till en efterfrågad duettpartner. Under sin karriär sjöng han med alla från Malena Ernman till Anna Ternheim.

””

Sofia Karlsson har också gjort flera duetter tillsammans med Freddie Wadling. Hon tycker att han hade något "egensinnigt och kompromisslöst" som "ingen annan sångare i det här landet har".

””

"Så självförbrännande"

Han hade också en lång, ofta framgångsrik, solokarriär. 1999 släppte han till exempel "En skiva till kaffet" som belönades med en Grammis i kategorin årets visa/folk.

Nästa vecka skulle han ha inlett inspelningarna av "Så mycket bättre" tillsammans med bland andra Magnus Carlson, Jill Johnson och Tommy Nilsson. Enligt TV4 är inga beslut tagna kring vad som nu händer med årets säsong.

””

Freddie Wadling har genom åren gjort sig känd för ett hårt leverne och vacklande hälsa.

””

Freddie Wadling dog på torsdagen. Han blev 64 år.

TT