Annons
Nyheter

Frankopan vänder på världsbilden

Historien har förvrängts och manipulerats för att skapa bilden av Europa som världens mittpunkt. Det stämde inte för tusen år sedan och det stämmer inte nu heller, menar historikern Peter Frankopan som i sin bok "Sidenvägarna" flyttar perspektiven österut.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017
Historien har förvrängts och manipulerats för att skapa bilden av Europa som världens mittpunkt. Det stämde inte för tusen år sedan och det stämmer inte nu heller, menar historikern Peter Frankopan som i sin bok "Sidenvägarna" flyttar perspektiven österu
Historien har förvrängts och manipulerats för att skapa bilden av Europa som världens mittpunkt. Det stämde inte för tusen år sedan och det stämmer inte nu heller, menar historikern Peter Frankopan som i sin bok "Sidenvägarna" flyttar perspektiven österu

Kazakstan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Iran, Irak, Syrien och Ryssland.

En del ser dem som länder i periferin, ibland förknippade med diktaturer och åsidosättandet av mänskliga rättigheter, andra gånger med våldsamma och instabila regimer.

Annons

Men den brittiske historikern Peter Frankopan är noga med att framhålla att dessa länder knappast befinner sig i utkanten av vare sig civilisationen eller de globala affärerna. Tvärtom ligger de i deras verkliga centrum - och har gjort det ända sedan historiens början.

””

Magnum opus

"Sidenvägarna" är hans magnum opus, ett ambitiöst försök att vända på perspektiven kring världshistorien. På 576 tättskrivna sidor ryms 2 500 år, med start i Persien cirka 500 år före Kristus. Där föddes embryot till det nätverk av handelsvägar mellan Medelhavsländerna och Kina som brukar kallas för Sidenvägen.

Perserna var skickliga administratörer med stora skatteintäkter från bland annat handeln. De investerade pengarna i jordbruk, avancerade bevattningssystem och i att bygga ut vägnätet. Inför nya idéer och andra religioner hade de en öppen och ganska tolerant inställning.

Utbytet av handelsvaror, idéer och religioner mellan öst och väst fortsatte efter att den makedoniske fältherren Alexander den store invaderade Persien, Även det islamiska kalifatet i Bagdad präglades under sin guldålder av öppenhet och tolerans för kristna, judar och andra minoriteter.

"Bara Europa"

Men när Peter Frankopan gick i skolan låg fokus på "civilisationens vagga" - det antika Grekland och Rom och sedermera på vikingarnas plundringståg i Europa.

””

Det är inte för inte som Peter Frankopan har kallats för historieämnets "rockstjärna". Han är förhållandevis ung, uttrycker sig entusiasmerande både i tal och skrift och törs ställa gamla vedertagna sanningar på ända. Själv säger han att "Sidenvägarna" innehåller kunskap som han har ackumulerat under 25 års tid.

””

Svensk sommarstuga

Intresset för geografi och historia har han med sig sedan barndomsåren. Hans mors föräldrar kom från Västergötland i Sverige och familjen hade ett sommarhus i Småland med "en skog, en sjö och massor av smultron och blåbär" inpå knutarna.

””
Annons

Asiens tur igen

Om Europa sedan sjöfarartiden i slutet av 1400-talet har haft ett - tillfälligt - uppsving så är det Asiens tur på nytt, menar Peter Frankopan. Kina satsar exempelvis just nu på en ny "sidenväg" genom Centralasien, där investeringar på motsvarande 900 miljarder dollar har gjorts.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons