Nyheter

Från Ikea till Nationalmuseum

Ingegerd Råman är en av våra mest respekterade formgivare. Just nu är hon mer aktuell än någonsin. Med sitt strama och samtidigt sensuella formspråk har Ingegerd Råman blivit ett aktat och älskat namn långt utanför landets gränser. Men frågan är om intresset för henne har varit mer intensivt än nu.(TT)
Publicerad 3 juni 2016

Med sitt strama och samtidigt sensuella formspråk har Ingegerd Råman blivit ett aktat och älskat namn långt utanför landets gränser. Men frågan är om intresset för henne har varit mer intensivt än nu.

När Ikea nyligen lanserade hennes tillfälliga kollektion "Viktigt" blev det kaos i varuhusen. På möbelmässan i Milano skapade hon eko med sitt japanska projekt Arita 16 och den 3 juni öppnar utställningen "Ingegerd Råman på Nationalmuseum Design med ett personligt urval av drygt 200 föremål i material som glas, keramik, trä och naturfiber. Här finns bland annat många av hennes närmast folkkära karaffer.

Tittar inte bakåt

Vad beror då denna Råman-feber på? Själv ler hon när hon ämnet kommer på tal.

””

I huvudet befinner hon sig emellertid redan i nästa projekt.

””
””

När hon får ett nytt uppdrag är hennes första reaktion alltid en sprittande glädje. Men ögonblicket senare kommer oron smygande.

””

Ingegerd Råman har länge älskats också av konstvärlden. Men hon poängterar att hon inte kallar sig för konstnär. Det handlar om respekt för att formgivare och konstnär är två olika yrken.

””

Inspireras av irritation

Funktion är ett honnörsord för Ingegerd Råman. Det hon skapar ska inte bara vara vackert att se på, det måste gå att använda också, helst dagligen. Därför valde hon exempelvis att inte sätta några handtag på de korgar som hon utformade för sin Ikea-kollektion. De går ändå bara av och skapar en massa vardagsvrede, menar hon. Den typen av irritation är ofta en utgångspunkt för hennes skapande.

””

TT