GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Folkbildande Ernst renoverar kvarn

Skrönor och folktro, konstruktion och kvarnhistoria. När Ernst Kirchsteiger tar sig an årets sommarprojekt framför tv-kamerorna handlar det om mer än bara inredning.(TT)
Publicerad 10 juli 2018

"Nu måste det väl ändå vara slut på spännande hus att renovera" berättar Ernst Kirchsteiger att han brukar tänka efter varje avslutad säsong av "Sommar med Ernst" - TV4-programmet där barfotaprofilen varvar sågande och spikande med matlagning, inredning och citat som "färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst".

Det här året lyckades han trots allt hitta ett - en av de få kvarvarande kvarnarna som drivits med hjälp av vind och vatten.

””

Svensk kultur

Nytt för den här säsongen är att tv-inredaren även har en berättarambition med programmet. Kvarnar från förr, timmerteknikens utveckling och historier från tidigt 1900-tal kommer att betas av, ämnen som Ernst tidigt fick upp ögonen för. Mamma och pappa Kirchsteiger flyttade till de Värmländska skogarna i det främmande Sverige under mitten av 50-talet, utan att kunna ett ord svenska, berättar Ernst.

””

"Gör det jag blev ombedd"

Det svåraste med hela projektet var att hitta balansen mellan industribyggnad och boende, berättar Ernst. Ombyggnationen av kvarnen kritiserades även av grannar, som bland annat menade att "Sommar med Ernst" förstörde ett kulturarv, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

TT: Vad tänker du om det?

””
””

TT