GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmrecension: Chappie

Snart kanske maskinerna går om oss, tar över och blir smartare än vad mänskligheten någonsin har kunnat föreställa sig. Efter att ha sett en sydafrikansk "Robocop" korsad med "Den fula ankungen" är det nästan så att man längtar dit.(TT)
Publicerad 5 mars 2015
Snart kanske maskinerna går om oss, tar över och blir smartare än vad mänskligheten någonsin har kunnat föreställa sig. Efter att ha sett en sydafrikansk \"Robocop\" korsad med \"Den fula ankungen\" är det nästan så att man längtar dit. Den \"teknologisk
Snart kanske maskinerna går om oss, tar över och blir smartare än vad mänskligheten någonsin har kunnat föreställa sig. Efter att ha sett en sydafrikansk \"Robocop\" korsad med \"Den fula ankungen\" är det nästan så att man längtar dit. Den \"teknologisk

Den "teknologiska singulariteten" är ett hypotetiskt framtida tillstånd där intelligensexplosionen hos maskiner blir så stor att vi knappt kan föreställa oss konsekvenserna.

I "Chappie", Neill Blomkamps tredje film efter säkra genombrottet "District 9" och inte lika framgångsrika "Elysium", är man inne och nosar på precis detta. Handlingen utspelar sig i ett framtida Johannesburg, där kriminaliteten är skyhög och ordningen upprätthålls med polisrobotar som tillverkas av företaget Tetravaal. Där jobbar Deon Wilson (Dev Patel i ytterligare en roll som supersmart nörd) och han har lyckats skapa ett riktigt medvetande till en av robotarna.

Så föds Chappie (Sharlto Copley), oskyldig som ett barn. Han hamnar snabbt i händerna på ett gäng skurkar som uppfostrar honom i enlighet med gangsterlivets värderingar, vilket får honom att kämpa med sin identitet. Gänget spelas av sydafrikanska rap-rejvarna Die Antwoord, som är ungefär lika nyanserade som Ronny och Ragge. Det är underhållande i cirka tjugo sekunder, sedan är de bara jobbiga och greppet att de använder sig av sina egna band-t-shirts känns påklistrat metaspexigt.

I stället för att fördjupa sig i det högintressanta fenomenet exploderande artificiell intelligens, och undersöka den mångbottnade dynamiken som uppstår mellan en "skapare" och dess avkomma, fastnar Blomkamp i en soppa av trist mänskligt tjafsande i stil med machobråk om vem som ska få ha den bästa roboten.

Hugh Jackman dyker upp i en olycklig hockeyfrilla och kahkishorts och vill få Tetravaal att sponsra honom och hans jätterobot "Moose" och ställer till med primadonnalika grälscener. Det är ett jättetråkigt spår. Sigourney Weaver i rollen som robotföretagets vd är helt bortkastad. Det börjar minst sagt kännas oroväckande att Blomkamp har fått uppdraget att regissera nästa "Alien"-uppföljare.

TT