Annons
Nyheter

Filmrecension: Allt du önskar kan du få

Tänk att få bli vackrare? Att som blind få synen åter? Eller äntligen se sitt dödssjuka barn friskt igen? Jodå, det kan ordnas - på ett fik i Italien. Men ingenting är såklart gratis i den här underhållande lilla pärlan.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

Den italienska regissören och manusförfattaren Paolo Genovese vill borra sig ner i människans innersta vrår, vända ut och in på oss och skaka om fina fasader. För att åstadkomma detta kokar han ihop smaskiga manuskonstruktioner som är underhållande att tugga i sig och som lämnar en klurig eftersmak.

I relationsrysaren "Vad döljer du för mig", som fick svensk premiär häromåret, slängde han mycket elegant ihop en manusmässigt fulländad historia om en till synes oskyldig middagslek med mobiltelefoner, som snabbt nosade upp hyckleriet i några parförhållanden.

Annons

En nypa övernaturlig mystik ströddes över anrättningen, och den tråden plockar han upp till den här historien, som är lika dialogdriven och elegant cirkelslutande som den förstnämna filmen.

Handlingen utgår från den mystiske L'uomo (mannen), som till synes ständigt sitter vid ett cafébord, äter nyttigt och skriver i en lika mystisk bok. Varje dag får han sällskap av olika människor som ber honom om hjälp med att få sina innersta önskningar att slå in.

Inledningsvis kommer till exempel en äldre kvinna fram och säger: "Nu har jag gjort som du har sagt. Jag spränger bomben på lördag."

L'uomo kräver nämligen sin motprestation för att en önskan ska slå in. Exakt vad de stackars människorna ska göra varierar men de får verkligen rannsaka sig själva på djupet när de ingår avtal med honom.

Är han djävulen? Eller kanske rentav Gud? Eller något slags allvetande hantlangare?

Den frågan kastar Genovese ut till tittaren, som får njuta av en komisk, allvarlig och sorglig inblick i en handfull personers liv. Det blir några vändor för mycket och kanske en smula för tillrättalagt på sina håll. Men "Allt du önskar kan du få" innehåller ändå nästan precis allt man kan önska av en lagom utmanande filmupplevelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons