Annons
Nyheter

FBI-agent tar sig an Anne Frank

Det har gått mer än 70 år sedan nazisterna skickade Anne Frank och hennes familj till koncentrationslägret Bergen-Belsen.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Det har gått mer än 70 år sedan nazisterna skickade Anne Frank och hennes familj till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Det hindrar inte den pensionerade FBI-agenten Vincent Pancoke från att försöka ta reda på om familjen Frank blev angiven eller om deras gömställe på vinden i Amsterdam upptäcktes under en rutinmässig kontroll.

De flesta som skulle ha kunnat vittna är redan döda. Men Pankoke, som har ett 20-tal medarbetare till sin hjälp, tänker köra alla tillgängliga data om Amsterdams angivare och kollaboratörer i en modern databas för att skapa sig en ny bild, skriver Reuters. Bland annat har han tillgång till en ny lista över nazisternas kollaboratörer som hittats i USA:s nationella arkiv.

Annons

Nazisterna hittade Anne Frank 4 augusti 1944. Då hade hon och hennes familj levt under jord i två år. En av familjens hjälpare förvarade dagboken som sedan gavs ut av hennes far, Otto Frank, familjens ende överlevande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons