Annons
Nyheter

ESC redan i politiska hetluften

All politik är strikt förbjuden, men den första skandalen är ett faktum. Eurovision Song Contest i Stockholm har hamnat i den politiska hetluften, redan innan tävlingen har startat. "Inga sångtexter, tal eller gester av politisk eller liknande natur är tillåtna under Eurovision Song Contest".(TT)
Publicerad 2 maj 2016

"Inga sångtexter, tal eller gester av politisk eller liknande natur är tillåtna under Eurovision Song Contest". Reglerna hos arrangören EBU är glasklara, men också något av ett stående skämt. Varje år anordnas tävlingen och varje år lyckas ett eller flera bidrag skapa kontroverser med politiska övertoner.

Eurovision i Stockholm är inte förskonat. Veckor innan tävlingen kommit i gång briserade den första schlagerpolitiska skandalen när det offentliga Ryssland reagerade på Ukrainas tävlingsbidrag "1944", en låt som framförs av sångerskan Jamal.

””
Annons

Propagandafront

Titeln "1944" refererar till det år då Sovjetunionen deporterade hundratusentals krimtatarer. Händelsen har i Ukraina beskrivits som ett folkmord och låten ses i Ryssland som ett ställningstagande mot landets annektering av Krim.

””

EBU har granskat samtliga bidrag till årets tävling, så även Ukrainas.

””

Stort intresse

Han vill inte avslöja huruvida den ryska delegationen har inkommit med något officiellt klagomål till EBU, men säger att många ryska journalister hört av sig för höra om låten kommer att tillåtas.

Georgien står annars för en av de mest uppmärksammade politiska kupperna i Eurovision Song Contests moderna historia. När tävlingen 2009 hölls i Moskva, ett år efter Rysslands militära intervention i de georgiska regionerna Sydossetien och Abchazien, skickade landet bidraget "We don't wanna put in", vilket av artisten Stephane sjöngs som "We don't wanna Putin". Bidraget tilläts tävla bara ifall texten skrevs om och Georgien valde därför att dra sig ur Eurovision, men låten har blivit en modern klassiker.

””

Sångerskan Jamala är själv krimtatar och Anna Charlotta Gunnarson tycker att "1944" är ett betydligt listigare bidrag än "We don't wanna put in".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons