Annons
Nyheter

Elefanten i rummet på festernas fest

Nobeldagen är en av årets absolut viktigaste dagar för Svenska Akademien. Men i rummet, eller snarare Blå hallen, finns en enorm elefant - den största skandal som kanske någonsin skakat Akademien.(TT)
Publicerad 10 december 2017

När kungligheter och pristagare slår sig ned i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för årets Nobelbankett i kväll är det inte bara fröjd och gamman. En skugga vilar över festernas fest eftersom Svenska Akademien, som delar ut Nobelpriset i litteratur, befinner sig i djup kris.

Principiellt åt helvete

Annons

I november vittnade en lång rad kvinnor i Dagens Nyheter om att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till den mäktiga institutionen. Efter DN:s granskning har Akademien klippt alla band till mannen, den så kallade kulturprofilen. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

I en intervju i Svenska Dagbladet säger nu Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att det har varit "principiellt åt helvete" att mannens verksamhet fått ekonomiskt stöd av Akademien eftersom det inneburit att man brutit mot jävsregeln. I samma intervju säger dock Horace Engdahl, som var ständig sekreterare mellan 1999 och 2009, att det finns möjlighet att göra avsteg från regeln om det uppfyller "ett förnuftigt ändamål".

Akademien har nu tillsatt en utredning som ska genomlysa ledamöternas relation till kulturprofilen och särskilt om han har haft något inflytande, direkt eller indirekt, över Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering.

Danius utsatt

Efter Akademiens första sammankomst sedan skandalen briserat bekräftade Danius att såväl ledamöter som ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av kulturprofilen. I SvD:s intervju berättar hon att hon personligen blivit föremål för ett "skamligt förslag" från mannen.

””

I intervjun beskriver Danius den där första sammankomsten som historisk. Den fick ta så lång tid som behövdes, eftersom det framkom privata saker var stämningen både ledsen och besviken. Några ledamöter kände sig till och med förrådda.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons