Nyheter

Dokumentär om Gudrun Schyman visas i USA

Dokumentären "Gudrun - konsten att vara människa" kommer att visas på andra sidan Atlanten sedan rättigheterna köpts upp av den amerikanska filmplattformen Herflix.(TT)
Publicerad 1 februari 2019

Dokumentären "Gudrun - konsten att vara människa" kommer att visas på andra sidan Atlanten sedan rättigheterna köpts upp av den amerikanska filmplattformen Herflix. Enligt ett pressmeddelande kommer dokumentären, som hade svensk premiär i augusti i fjol, inom kort att ha premiär på strömningstjänster och ett antal biografer i USA.

"Feministiska frågor är både under attack och högt på agendan i USA. Vid den här historiska tidpunkten känns det spännande att få introducera politikern Gudrun Schyman för den amerikanska publiken", säger Herflix grundare Adriana Shaw i ett uttalande.

Dokumentärfilmaren Hampus Linder har, som en fluga på väggen, följt den före detta Fi-ledaren från 2014 fram till 2018. Från hennes "homeparties" och gästspel på scen med Pharrell Williams till EU-parlamentet i Bryssel och så hem till rensandet av trädgården. Dokumentären använder sig även av arkivmaterial från när Schyman var partiledare för Vänsterpartiet.

Herflix fokuserar på berättelser om och av kvinnor.

TT