Annons
Nyheter

De sista överlevarna träder fram

Timglaset har snart runnit ut. Fotografen Mikael Jansson låter nu 97 av Förintelsens svenska överlevare vittna om det som de har varit med om. Hans utställning "Witnesses" premiärvisas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Fem av de medverkande har redan avlidit.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

Fem av de medverkande har redan avlidit. Mietek Grocher gick bort, 91 år gammal, bara en månad efter att Mikael Jansson porträtterade honom hösten 2017. På Kulturhuset Stadsteatern visas, som extra tillägg i ett särskilt litet rum, inspelningen av en av de hundratals tvåtimmarsföreläsningar som Mietek Grocher, in i det sista, gjorde på skolor runt om i landet.

Från början hade Mikael Jansson hoppats hitta ett 40-tal av de överlevare som en gång kom till Sverige, men projektet har hela tiden vuxit. Förutom att ta bilder har han också spelat in dem som velat berätta.

””
””
Annons

Modefotograf

Mikael Jansson, internationell modefotograf, en gång assistent åt Richard Avedon i New York, blev tillfrågad av Micael Bindefeld att göra projektet Tidigare i år fick han också ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

På Kulturhuset Stadsteatern kan besökarna se de svartvita bilderna men också ta del av en installation med fragment av de överlevandes berättelser. Dessutom visas delar av det filmade materialet, ett slags förstudie till den dokumentär som Mikael Jansson klipper ihop just nu och som förhoppningsvis kommer att gå på tv.

Slumpen avgjorde

Ofta tänker han på det slumpvisa i vem som överlevde och vem som mördades.

””

Innan han började fotografera reste Mikael Jansson själv till Auschwitz.

””

"Witnesses" visas 18 oktober till 16 december.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons