Annons
Nyheter

David Grossman vill in under huden

Aggressiv men också ömsint. När David Grossman beskriver ståuppkomikern Dovaleh, sin senaste romanhjälte, ser han samma dubbelhet som i landet Israel, men också de möjligheter som berättandet kan ge.(TT)
Publicerad 6 september 2017

Halvvägs in i intervjun citerar David Grossman slutraden i sitt allra nyaste verk, texterna till en raplåt och ytterligare en låt som lades ut på Youtube förra veckan:

””

"Yesh Matsav", ungefär "Situationen", finns än så länge bara på hebreiska (med engelsk text) och är en elva minuter lång musikvideo. Grossman, fredsaktivist och liksom kollegan Amos Oz en ständig förespråkare av en tvåstatslösning, tröttnade åtminstone tillfälligt på att argumentera mot krig och terror genom debattartiklar och tal. Det senaste året har han arbetat av och till i olika musikstudior, bland annat med en kör bestående av unga israeler och araber som sjunger tillsammans på arabiska.

””
Annons

Videons tredje låttext är hämtad direkt från profeten Jesaja, en framtidsvision om en värld där barnen inte längre dör och de unga får leva i 100 år.

””

Pekar på huvudet

Han har sovit dåligt och pekar på huvudet. De störande ljuden kom inte från hotellet på Blasieholmen i Stockholm utan från hans inre, och kanske delvis på grund av Svalbard. Dit reser han nästa dag, inte för semester utanför att vara med i ett samnordiskt avsnitt av SVT:s "Babel".

David Grossmans son Uri dog i kriget mot Libanon när fadern var i färd med att slutföra sin kanske allra främsta roman, "På flykt undan ett sorgebud". Det som han skrev om då, och därmed också trodde sig kunna besvärja, en död son i krig, drabbade honom själv. I sin förra bok, "Fallen ur tiden" adresserade han på samma gång direkt och poetiskt föräldrars sorg över förlorade barn.

Giftpilar

I den senaste romanen, Bookerprisbelönade "En häst kommer in på en bar" är tonen en annan. Här handlar det i stället om ett barn, nu elak ståuppkomiker, som inte bara har begravt en förälder utan också sitt vuxna känsloliv. Skämten haglar, eller blir snarare giftpilar.

Dovaleh går ut så hårt mot sin publik att man undrar varför den sitter kvar.

””

TT: Men för läsaren är det ju då det blir riktigt bra?

””

Skuld kan fungera som en blockerande sten, som hindrar och trycker ner mer komplexa känslor, framhåller Grossman. Under skrivandet tycker han sig ha gjort viktiga känslomässiga insikter.

Börjar sörja

Annons

Sedan barndomen har Dovaleh trott att han själv valde vilken av föräldrarna som skulle dö. När han 40 år senare frigör sig från skulden kan han äntligen börja sörja.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons