Annons
Nyheter

Dämpad stämning efter Svenungssons avhopp

Stämningen var minst sagt dämpad när de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien anlände till Börshuset för veckans sammankomst. - Jag har ingenting att säga, sade ledamoten Per Wästberg.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Nyheten om att Jayne Svenungsson, som bara har suttit på stol nummer nio i knappt ett år, har begärt utträde verkar ha haft en negativ inverkan på de kvarvarande ledamöterna. Ingen av de ledamöter som dök upp i Gamla stan på torsdagseftermiddagen vill prata om att ytterligare en ledamot har valt att lämna den sargade kulturinstitutionen.

En sammanbiten Kristina Lugn, nu den sista aktiva kvinnliga ledamoten, bad journalisterna att lämna henne i fred där hon eskorterades av vakter fram till Börshusets ingång på torsdagskvällen.

Annons

Ledamoten Göran Malmqvist klev ur en bil strax före mötets början och ville inte heller han svara på några frågor.

””

"Extremt jobbigt år"

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har sagt till TT att det inte kan ha varit lätt för Jayne Svenungsson att komma in som ny ledamot mitt under den pågående krisen.

””

Om Svenungssons begäran om utträde beror på konflikterna kring ledamoten Katarina Frostenson är oklart. Men hon har tidigare uttalat sig i Kyrkans tidning om situationen - och tagit ställning för Frostenson.

””

Två tomma stolar

Förra veckan meddelade Anders Olsson att Frostenson inte vill lämna sin stol frivilligt och att man därför kommer att gå vidare med en utredning om brott mot Akademiens stadgar.

Katarina Frostenson har pekats ut som ansvarig för upprepade läckor kring ännu inte offentliggjorda Nobelpristagare i litteratur. Hon har också nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som har dömts till två års fängelse för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Fallet med kulturprofilen blev början till krisen i Svenska Akademien.

Eftersom Akademien har meddelat att det inte kommer att ske några fler inval i år än de tre som redan har gjorts, kommer nu två stolar att stå tomma året ut.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons