Annons
Nyheter

Ishiguro "en blandning av Austen och Kafka"

Årets Nobelpristagare i litteratur är den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro. - Om man blandar Jane Austen och Franz Kafka så har man Ishiguro i ett nötskal, kanske ska man lägga till lite Marcel Proust också, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till TT.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen". Så lyder en del av motiveringen av valet av Kazuo Ishiguro till årets Nobelpris i litteratur.

Årets litteraturpristagare avslöjades i sedvanlig ordning av Sara Danius inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

””
Annons

Bland hans böcker kan nämnas "Berg i fjärran" (1982), "Konstnär i den flytande världen" (1986) och "Återstoden av dagen" (1989). Den senare blev en åttafaldigt Oscarsnominerad långfilm 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.

"Återstoden av dagen"

Danius rekommenderar särskilt "Återstoden av dagen" till läsare som inte känner till författaren.

””

Akademien betonar att Ishiguros författarskap "präglas av en språklig återhållsamhet, oberoende av dramatiken i de skildrade förloppen". Musiken har en central plats i hans böcker, som i novellsamlingen "Nocturner: Fem berättelser om musik och skymning", från 2010.

Engagerad i brexit

Ishiguro föddes i japanska Nagasaki 1954 och flyttade till England 1960. Han är inte bara författare, utan även samhällsdebattör och skrev i samband med brexit-omröstningen i Financial Times om sin önskan om en andra omröstning för att få klarhet i exakt hur Storbritannien ska lämna EU.

Efter valet av fjolårets pristagare Bob Dylan har årets spekulationer varit ovanligt trevande. Till årets mest tippade hörde Ngugi wa Thiong'o och Haruki Murakami. Även Joyce Carol Oates har nämnts i sammanhanget under åtminstone 25 år och är en av få kvinnliga författare på vadslagningsfirmornas listor över de troligaste pristagarna, tillsammans med bland andra Margaret Atwood.

Årets pris delas som vanligt ut i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. I år är prissumman nio miljoner kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons