Annons
Nyheter

Cirque du Soleil i Sverige med krossade ben

Cirque du Soleils nycirkusshow "Varekai" är efter 15 års turnerande inne på den allra sista sluttampen. Mer än 14 miljoner människor i 36 länder har redan sett den och nu är det Sveriges tur - först i Malmö, sedan i Stockholm.(TT)
Publicerad 8 september 2017
””

Cirque du Soleil började som innovativ, kanadensisk gatukonst på 80-talet och har sedan dess vuxit till ett storföretag med 5 000 anställda. Parallellt körs 21 olika föreställningar runtom i världen.

Det är ett stort, väloljat maskineri som har kommit till Malmö arena. Akrobater, dansare och clowner är viktiga kuggar, men runtomkring dem finns starka armar som först får 12 timmar på sig att tömma cirkusens 21 lastbilar och sedan bygger upp scenen, tills mörkret börjar lägga sig över Skåne, publiken intar sina platser och föreställningens hjälte Ikaros faller ner från himlen och krossar benen.

Annons

Kockar och massörer

De känsliga artistmagarna, som i många fall går på olika specialdieter, kräver egna kockar i cirkusens mobila cateringkök. Artisterna, som utsätts för hårt slitage och olycksrisker, får massage varje dag av medföljande massörer och tränas av sjukgymnaster för att förebygga skador.

Den enorma garderoben, med 130 olika dräkter och totalt 2 000 olika delar, kräver också sitt. En radda medhavda tvättmaskiner är i gång bakom scenen timmarna före Malmöpremiären och vid symaskinerna i klädvårdsateljén sitter sömmerskor och rättar till passformen på kläder som tänjts ut och ersätter avskavt glitter med nytt. Samtidigt kammas peruker med omsorgsfulla händer.

””

Bröt båda benen

Det som utmärker den här föreställningen jämfört med Cirque du Soleils andra är att den berättar en historia. "Varekais" skapare Dominique Champagne råkade ut för en svår olycka och bröt båda benen. Han fick egen erfarenhet av hur livet kan ändras totalt på en sekund och hur sårbar man är när man måste förlita sig på andras hjälp, bara för en så enkel sak som att ta sig över gatan.

””

"Varekai" är romani och betyder "var som helst". Showen utspelas i en skog befolkad av ödlelika, färgsprakande djur, men poängen är att historien skulle kunna utspelas var som helst.

””

Halsbrytande nummer

Insprängt i berättelsen finns allt det som hör nycirkusen till: Humor, musik, dansnummer och akrobatik. Det är hjärta och smärta, men också gapskratt och andlös tystnad när Darina Mishina och de andra artisterna utför halsbrytande nummer.

I december ges "Varekai" för sista gången. Det är dags att börja på ett oskrivet blad med en ny föreställning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons