Cirkusopera hyllar Gandhis filosofi
En ensam man sjunger stilla till det dova ljudet av två män som dunsar på en trampolin. Tonerna svävar ut över scenen medan männen flyger flera meter upp i luften. Kombinationen cirkus och opera svindlar, men för Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björfors är det vardag att testa ovanliga möten.
””
Minimalistisk musik
Tilde Björfors arbetade egentligen med en annan föreställning för Folkoperans räkning, i New York, när hon hörde Philip Glass musik.
””
Att smälta samman två ekvilibristiska konstformer var en utmaning. Philip Glass, som bland annat har varit Oscarsnominerad för musiken till filmen "Timmarna", har också en minimalistisk estetik som är mycket krävande.
””
Handlar om Gandhi
"Satyagraha" handlar om hur Gandhi utvecklar sin icke-våldsprincip, som ledde till idén om civilt motstånd. Operan utspelas under den tid då filosofen levde i Sydafrika, där han bekämpade förtrycket av landets indiska invånare.
Enorma röda garnnystan rullas ut på scenen, som symboler för den väg som Gandhi förespråkade, ett enkelt liv i arbetets tjänst.
Redan i Cirkus Cirkörs "Knitting peace" utforskade Tilde Björfors Gandhis filosofi genom en omöjlig strävan: att sticka fram fred. I oroliga tider, som nu med flykting- och miljökriser, vill hon påminna om hans livsöde.
””
Hon pratar om människans två drivkrafter. Den ena är att säga stopp, att bygga murar. Den andra handlar om att vi föds nyfikna och vill lära oss.
””
Nycirkus blomstrar
Operan är icke-linjär, och ska förstås utifrån känslor snarare än en traditionell handling. Librettot sjungs dessutom på sanskrit. Det är en musikupplevelse i sig, tycker Tilde Björfors.
Hon ser att nycirkus numera står på egna ben i Sverige. Men det saknas en svensk scen med uppdrag att visa den, påpekar hon.
””
TT