Annons
Nyheter

Bioägare kritiserar Filminstitutet

Svenska Biografägareförbundet slår tillbaka mot Svenska Filminstitutets vd Anna Serner, som anser att svenska filmer inte får tillräckligt bra utrymme på biograferna.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Enligt Anna Serner är en av anledningarna till årets låga publiksiffror för svensk film att de inte får tillräckligt bra sättning och att de får för kort tid på sig att nå bra publiksiffror. Den analysen är felaktig, tycker Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund.

"Man skall komma ihåg att publiken ju väljer vad de vill lägga sina pengar på, och att man inte per automatik kan räkna in besökare bara för att filmen visas. Det måste till något annat också, som appellerar till publiken att ta sig till biograferna", skriver Peter Fornstam till TT.

Annons

Han menar att framför allt mindre biografer på landsorten är beroende av att visa filmer som drar många besökare.

"Tack vare filmer som 'En man som heter Ove' och 'En underbar jävla jul' räddades det svenska bioåret och visade med all tydlighet att det finns en publik som är beredda att gå på bio och se svensk film. Däremot har inte biograferna råd att hålla öppet för filmer som inte drar publik och detta måste också Anna Serner inse", skriver Peter Fornstam.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons