Beata Gårdelers våldtäktsfilm skakar om
Jennifer blir våldtagen av Alexander på skoltoaletten. Trots att han döms i domstol vägrar resten av det lilla samhället att tro henne. En nätburen hatkampanj drar igång, vilket får förödande konsekvenser för Jennifer och hennes familj. Och, faktiskt, även för Alexander.
””
En effekt av att se "Flocken", som får biopremiär den 11 september, är att begreppet "gemenskap" plötsligt klingar oroväckande illa eftersom flockbeteendet som skildras i filmen är så otäckt. Samtidigt är det också, smärtsamt nog, välbekant. Beata Gårdeler påpekar att det i grunden handlar om rädsla.
””
JK-anmälan lades ned
"Flocken" har visats på många filmfestivaler, bland annat fick den ta emot filmpriset Kristallbjörnen i Berlin. Reaktionerna har varit starka och likartade världen över.
Trots det universella anslaget anmäldes filmen till Justitiekanslern, JK i vintras. Anmälarna kände sig förtalade och menade att filmen skildrade händelserna i den lilla kommunen Bjästa. Där blev en ung tjej våldtagen på en skoltoalett och blev efteråt så smutskastad att "Uppdrag granskning" tog upp fallet. JK lade ner anmälan mot filmen. Och Beata Gårdeler vill inte gå med på att den handlar om Bjästa.
””
Fast filmen påminner mycket om Bjästa-fallet, funderade ni kring var gränserna för fiktion går?
””
Ingen känner en våldtäktsman
Samhället har uppenbarligen svårt att tro på att en snygg och populär kille skulle kunna begå våldtäkt. Beata Gårdeler tror att det beror på att bilden av hur en "riktig våldtäktsman" ser ut har skapats i media.
””
TT