Annons
Nyheter

Ärkebiskopen bojkottar Akademiens sammankomst

Ärkebiskop Antje Jackelén tänker inte delta i Svenska Akademiens högtidssammankomst nästa vecka. Däremot är delar av kungafamiljen på plats som vanligt.(TT)
Publicerad 12 december 2018

Orsaken till att Antje Jackelén beslutat att skippa den årliga sammankomsten är det senaste årets händelser, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

"Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år", skriver Jackelén till SVT.

Annons

"Med detta sagt vill jag också uttrycka min förväntan och mitt hopp om att Svenska Akademien åter kan bli det som Sverige har stort behov av: En akademi som med snille och smak på nytt blir en ledande kraft för bildning och kultur", fortsätter hon.

Högtidssammankomsten avslutar varje år Svenska Akademiens arbetsår. Programmet följer i stort de anvisningar som Gustav III en gång utfärdade och bland de runt 500 särskilt inbjudna gästerna finns kungafamiljen, som inte verkar ha några planer på att gå i Jackeléns fotspår.

””

Enligt Thorgren finns det flera anledningar till att de två kungliga syskonen inte kommer till Börshuset den 20 december men vill inte berätta vilka de är.

På sammankomsten gör också nyinvalda ledamöter sitt inträde.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons