Almqvist går fortfarande an
””
Carl Jonas Love Almqvist ses i dag som en tidig feminist, inte minst på grund av "Det går an" från 1839 som var en uppgörelse med kvinnobilden. Huvudpersonen Sara vill inte gifta sig med sin kärlek Albert utan förklarar att hon vill leva i ett jämlikt förhållande utan vigsel och delad egendom. Romanen väckte stor uppmärksamhet och debaclet kring den bidrog till att han fick lämna sin tjänst som rektor vid ett lärosäte i Stockholm.
Rolig berättare
Men det var inte bara kvinnans ställning han propagerade för utan han ville också förändra kyrkan, familjen, fattigas levnadsförhållanden och införa rösträtt för alla.
””
Olof Holm menar att Almqvist, liksom många andra, har hamnat i skuggan av August Strindbergs författarskap. Men att Almqvist till skillnad från Strindberg hade mer än ett fantastiskt språk, hans samhällsidéer var på riktigt.
””
Relevant i dag
Musiken till "Det går an" på Läckö slott är skriven av Daniel Fjellström och librettot av Maria Sundqvist, konstnärlig ledare på Operaverkstan, Malmö opera. I år sätter Operaverkstan även upp Almqvist-verket "Drottningens juvelsmycke" och "Törnrosens teater", en skolföreställning med utgångspunkt i "Törnrosens bok".
””
TT