Nyheter

"Africa" spelas "för evigt" i Afrika

En av världens mest spelade låtar ska hyllas i världens kanske äldsta öken. Totos superhit "Africa" ska spelas utan avbrott i en ljudinstallation som har placerats mitt i den stora Namiböknen i sydvästra Afrika, skriver BBC.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

En av världens mest spelade låtar ska hyllas i världens kanske äldsta öken. Totos superhit "Africa" ska spelas utan avbrott i en ljudinstallation som har placerats mitt i den stora Namiböknen i sydvästra Afrika, skriver BBC.

Bakom projektet ligger den namibisk-tyske konstnären Max Siedentopf, som har skapat verket som en hyllning till låten. De sex stora vita högtalarna drivs av solceller och Siedentopf hoppas att låten ska spelas i minst 55 miljoner år - lika länge som öknen är gammal. Han medger dock att den hårda miljön i öknen förmodligen kommer att förstöra verket till slut.

Exakt var verket är placerat överlåter konstnären till de mest inbitna Toto-fansen att lista ut, något som kan bli en rejäl utmaning med tanke på att Namiböknen är omkring 80 000 kvadratkilometer stor.

Mjukrocksingeln "Africa" släpptes 1982 och videon har idag över 440 miljoner visningar på Youtube. På senare år har låten fått ett uppsving i populärkulturen och blivit viral i form av olika "memes" och covers, som i fjol då rockbandet Weezer släppte en uppmärksammad tolkning av klassikern.

TT