Youtube okej - Dreamfilm olagligt
En dom mot en nederländsk försäljare av mediespelare verkar få konsekvenser för svenska internetanvändare. Den slutsatsen drar i alla fall Patent- och registreringsverkets jurist Christian Nilsson.
I den aktuella domen, som kom den 26 april, har EU-domstolen beslutat att det inte var okej att sälja en box där användaren genom inbyggda appar länkades till piratströmmat material. Frågan har varit om man också kan sträcka resonemanget till att gälla privatpersoners strömning via dator, mobil eller liknande.
””
Tittare kan dömas
Jan Rosén, professor i civilrätt på Stockholms universitet, gör samma bedömning. En person som går in och tittar på exempelvis en film på en piratsajt som Swefilmer eller Dreamfilm skulle kunna dömas för brott, eftersom användaren då enligt resonemanget i samma ögonblick upprättar en olaglig kopia av materialet.
Och privatpersonen har "ett relativt tungt ansvar" för att ta reda på vilken typ av sajt man tittar på, enligt Rosén, som hänvisar till en annan EU-dom från förra året.
””
"Obefintlig risk"
Både Jan Rosén och Christian Nilsson säger dock att man säkert kan fortsätta att surfa på etablerade videojättar som Youtube, även om det kan förekomma att olagligt material hamnar även där.
””
Han säger att upphovsrättsinnehavare främst är på jakt efter de som organiserar sajterna. I både Dreamfilm och Swefilmers exempel, där ansvariga under våren varit i domstolsförhandlingar, har åklagarna beskrivit verksamheterna som organiserad brottslighet. Christian Nilsson skulle vilja se en mer nyanserad debatt i piratfrågan.
””
TT